duminică, 9 mai 2010

"Pensiune agro...turistica"

M-am gandit sa scriu pe aceasta tema din prisma turistului roman, care încearcă sa-si cunoască tara.Sunt multe locuri frumoase de vizitat si de descoperit, însă mi-am dat seama ca la capitolul cazare, situatia este destul de "colorată", si la propriu si la figurat.De obicei sunt culori "pastelate" în armonie cu natura:- acoperis albastru- asemănator cerului; portocaliul aprins al toamnei, galbenul soarelui, sau verdele pădurii....









Oare ce înseamnă la noi în tara o pensiune agroturistica? După mai multe căutări, atat la fata locului, ca turist, cat si pe internet, mi-am dat seama ca acest termen se confunda cu "pensiune turistica"(la tara, la munte, etc.) .Dupa parerea unora un element important ( care l-am găsit pe internet), este, ca această pensiune sa fie într-un cadru natural, sa aibă un balansoar, cel puţin un TV, spaţiu de joacă pentru copii, etc.


Pentru succesul unei astfel de pensiuni nu sunt de ajuns (doar) aceste elemente. După părerea mea , pensiunea agroturistică poate exista oriunde, atata timp cat respecta specificul local, specific pe care turistul îl caută.Insa in acest moment intervine si locaţia, care poate aduce un plus sau un minus afacerii. Pe langă acestea mai este mancarea traditională ( eco de preferintă), cu produse din grădina propie, plus alte elemente traditionale si specifice locului. Odată clientul atras cu aceste lucruri, el trebuie sa rămana un timp cat mai îndelungat, moment în care intervine activitatea si petrecerea timpului liber întru-un mod cat mai plăcut, interesant, divers, etc. ( sau cat mai multă odihnă).


Un element important este locatia, dar care, de cele mai multe ori este influentata de lipsa banilor sau de limitarea propriei ograde.Foarte multe pensiuni au luat nastere in propria casa,ca o afacere de familie, iar aceasta se afla undeva la soseaua principala din sat, comună, etc. Am inteles ca turistul trebuie atras cu orice pret, dar nici sa dormi sau sa te recreezi langa o sosea nationala sau judeteana.


Ca să revein la partea arhitecturala a subiectului trebuie subliniate cateva elemente definitorii :
_arhitectura clădirii (cu toate elementele ce le implică)
_amenajarea exterioară ( peisageră)
Arhitectura casei reprezintă prima imagine pe care turistul o are, si este foarte importantă; de multe ori aceasta face diferenta între un client castigat sau unul pierdut. Prin prisma meseriei mele, acesta a fost un element definitoriu pentru alegerea unei locatii de petrecere a timpului liber. Adică nu mi-e totuna sa stau într-o pensiune de tipul unei vile orăşeneşti( care are toate conditiile de acasă), sau o casa traditională ( veritabilă de preferintă), care imi aduce aminte de copilarie sau povestile părintilor si bunicilor. Adică fug de la oras ca sa dau tot peste...oras? In primul rand cine vrea sa facă asa ceva, trebuie sa inteleagă conceptul de agroturism si pensiune traditională.









































Cred ca cel mai mare succes il au pensiunile convertite dintr-o casa traditionala, unde poti cunoaste istoria, poti vedea elementele traditionale de constructie, si unde poti "gusta" din viata de odinioara. Nici o pensiune moderna , dar care respecta elementele traditionala de constructie, nu este departe de acest sentiment pe care il poti trai intr-un astfel de spatiu.

Pana la urma agroturismul este....traditie.

Un comentariu: